Gyógyiszap, mint a jövő építőanyaga!

Mert a legjobb építőmester még mindig maga a természet!

 

A tiszta agyagot (gyógyiszap) évszázadok óta használják a gyógyászatban és különböző luxuskozmetikai termékeknél, miért ne használnánk ki otthonainkban jótékony hatását ezen természetes építőanyagnak? A vályog egyike az emberiség legrégebbi és legelterjedtebb építőanyagának, melynek lakótereinkre gyakorolt pozitív hatása már régóta ismert és elismert!

 

 

 

 

 

 

 

Az agyag- és vályogvakolatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Európa szerte,

mert alkalmazásukkal otthonaink lakóklímájában érezhető és mérhető javulás érhető el. A ma elérhető vályogvakolatokat már nem kizárólag vályogházakba használhatóak, hanem léteznek égetett téglához, betonhoz, Ytonghoz, farosthoz is elérhető vakolatok, melynek segítségével több otthonba elérhető a jótékony „vályogos” lakóklíma.

Egy vályogvakolattal ellátott fal 10x annyi (200gramm/m2, összehasonlítás kedvéért a gipszes vakolatok kb.20gr / m2) nedvességet képes felvenni mint bármely más építőanyag, ezáltal mint egy természetes klímagép -gondoljunk a kerámia borhűtőre- hat. A rendkívül nagy nedvességfelvételi képességének köszönhetően a penészedés kialakulásának veszélye is minimalizálható, és a kellemetlen dohos levegő is a múlté. Különösen hatékony a felületi fűtéseknél, mint pl. falfűtés, mivel kisebb anyagvastagság mellett a magas hőtároló kapacitása miatt a meleget eltárolja és gyorsabban, egyenletesebben adja le a lakóterek felé. A magas ár, a hosszú száradási idő sokaknak azonban nem teszi lehetővé, hogy otthonaikban ezen természetes építőanyagok jótékony hatását élvezzék.

 

Az EMOTON két új termékével, azoknak kínál megoldást, akik megfizethető áron szeretnék otthonaikat természetes vakolatokkal és festékekkel élhetőbbé tenni, egyedien szép ásványi felületekkel ellátni. Továbbá fontos számukra,hogy a megvásárolt termék előállításának energiaigénye rendkívül alacsony, nem terheli a környezetet - életciklusa végén komposztálható-, és használatukkal elkerülhető a mesterséges vegyi úton előállított termékek alkalmazása lakótereinkben.

 

Az EMOTON Objektspachtel beltéri nemesvakolat, egy agyag alapú nemesvakolat mely eredetileg a gipszkarton és gipszrost felületek épületbiológiailag hatékonnyá tételéhez lett kifejlesztve, de alkalmasak más ásványi alapok, mész-cement vakolatok és vályogvakolatok is fogadófelületként. Természetesen a Q3-as minőségű speciális glettelés is elkészíthető vele, mely alkalmassá teszi különböző díszítőfestések elkészítésére – és nem szükséges a továbbiakban festeni, mert a természetes földpigmentekkel anyagában színezhető a nemesvakolat.

 

A legnagyobb előny mégis a lakóterek levegőjének rendkívüli javulásában mutatkozik meg. Az antisztatikus felületnek köszönhetően, a finompor nem reked a levegőben (a finompor mentes környezet Nyugat-Európában a wellness kezelések alapja), hanem a padlóra hull, ahonnan egy takarítással könnyedén eltávolítható. A károsanyagok, kellemetlen szagok semlegesítése az alacsony rétegvastagság (1-3mm) ellenére megegyezik a vastagabb rétegben felhordott vályogvakolatokéval. Minimalizálja az elektroszmogot a lakóterkeben. Egyedül a nedvességszabályozásban marad a vastagabb rétegben felhordott vályogvakolatoktól, így csak kisebb ingadozásokat képes kiegyenlíteni.

 

Kivitelezése történhet kézzel glettvas által, de nagyobb felületeknél vakológéppel is a hatékonyabb munkavégzés érdekében. A munkavégzés nem tér el a már ismert gipszes, vagy meszes glettanyagoktól, vékonyvakolatoktól. A por alapú nemesvakolathoz csupán megfelelő mennyiségű víz hozzáadása szükséges, majd keverőszállal alaposan elkeverjük. A felhordás 1-3 mm vastagságban történik, a felhasznált szerszám (glettvas, japán spatulya, ecset, henger) függvényében különböző struktúrák képződnek. Ami a szín és struktúrákat illeti, itt csak a kivitelező fantáziája és kreativitása szab határt: egyaránt elkészíthetők modern felületek, díszítőfestések, rusztikus, vagy sima glettelt felületek is. Amennyiben a felületek kiegészítő védelme szükséges, pl. mosható vagy vízlepergető, úgy természetes méhviasz alapú waxokkal tudjuk a felületet megóvni. Ezen waxok nagy előnye, hogy védik a felületet, de nem zárják le a vakolat nyílt pórusait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EMOTON vályogfesték

Egyenletesen szívóképes felületek festéséhez. Ezen természetes festék, egy kiválóan takaró beltéri falfesték bármely EMOTON nemesvakolathoz alkalmas, de más vályogvakolatokhoz és egyenletesen szívó alapokhoz is használható. A színezése szintén természetes földpigmentekkel történik.

 

Ezen termékek természetes összetételüknél fogva biztosítják azokat a tulajdonságokat, melyek a vegyi úton előállított falfestékek és vakolatoknál extraként elérendő tulajdonságok. Számos tudományos kísérlet igazolja, hogy az EMOTON vályogvakolatok képesek a lakóterekben előforduló káros anyagok semlegesítésére, ezáltal csökkentik az allergiapotenciált, jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre.