Természetes építőanyagok, az egészséges otthonokért

Természetes anyagok egy egészséges Otthonért.

Az építőanyagok helyes vagy helytelen megválasztása jelentős hatással van a belső lakóklímára és a komfortérzetünkre. Ahol lehetséges ott alkalmazzunk természetes építőanyagokat annak érdekében, hogy otthonunk élhető és mindig kellemes klímájú legyen.

Az épületeink modernizálásánál manapság szinte csak az energia-megtakarítás mértéke kerül meghatározása, egészségünkre gyakorolt hatása már nem, és az építésökológia sajnos szinte teljesen háttérbe szorult. Így történhet meg, hogy a fellépő problémák még nagyobb gondot okoznak.

Manapság már szinte minden alkalmazási területre találunk alternatívát.  Természetes építőanyagokkal szintén lehet - akár régi épületeket is - energetikailag felújítani, úgy hogy közben az épület egyediségét és szépségét is megőrizzük. A gondosan felújított épület így már tökéletesen megfelel a mostani elvárásoknak és a károsanyag terhelés is minimalizálásra kerül.

Rossz lakóklíma

A mesterségesen előállított építőanyagok nagyszámú elterjedése az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, és ezzel együtt az eddig ismeretlen betegségek száma is. Súlyos egészségkárosító hatása lehet a következő anyagoknak pl.: aszbeszt, formaldehyd és különböző a favédőszerek. Időközben számos országban már súlyos egészségkárosító kategóriába sorolták ezeket az anyagokat. Legfőképpen a festékekre és lakkokra kell odafigyeljünk, melyek allergiát okozó műgyantát és más egyéb kémiai oldószereket (pl.Xylol) tartalmaznak. A természetes gyanta alapú lakkok, természetes vakolatok (vályogvakolat, agyagvakolat, mészvakolat), természetes festékek (ásványi alapú) valamennyivel drágábbak ugyan, de pozitív élettani hatásuk révén többszörösen megtérül majd a némi többlet ráfordítás. Különösen ajánlott a kényes helyeken, gyermekszoba, hálószobáink ezen anyagok alkalmazása. A padló burkolására is számos egészséges megoldás áll rendelkezésünkre: fa, parafa, melyek egészségünkre nem károsak.

Hőszigetelésként a külső falakhoz túlnyomórészt mesterséges, az ipari termelés melléktermékei kerülnek beépítésre (polisztirol, kőzetgyapot), melyeknek egészségünkre gyakorolt hatása erősen vitatott. Épületbiológiai szempontból elfogadott és ajánlott hőszigetelő anyagok: nád, kender, farost, cellulóz, gyapjú stb. Ezen anyagok kiválóan szigetelnek, rendkívül jó a hőtároló kapacitásuk –nyári hőség elleni védelemnél fontos-, és még környezetünket is óvják a jövő nemzedék számára. 

Elgondolkoztató, hogy vajon a jövőben, amikor az a sok ezer m2 polisztirol, és ez a sok műanyag lekerül a házak faláról, mennyire terheli majd a környezetünket, és mit kezdünk majd a sok hulladékkal?