A vályog, mint építőanyag mai és jövőbeni alkalmazása

Előző bejegyzésemben a vályog általános meghatározását ismertettem. Most azonban szeretnék egy kicsit a jelenről és a jövőről is beszélni.

 

 

A vályog újból nagy népszerűségnek örvend, és kezdik egyre többen felfedezni a benne lévő lehetőségeket, melynek segítségével minden igényt kielégítő, egészséges és energiatudatos otthon építhető. Érdekes tény, hogy amíg Magyarországon, ahol ennek igazán nagy hagyománya volt a múltban (mai napig közel 1.000.000 vályogház található, és akadnak köztük 2-300 évesek is!!) a vályog a köztudatban a szegények építőanyagaként szerepel, míg Európa számos országában a hagyományos építőanyagokkal szemben a vályogépítészet és a természetes építőanyagok jóval magasabb presztízst képviselnek (vályog-passzívház, könnyűvályog).

 

Először is kezdjük a falazattal. Aki vályogházat szeretne építeni / építtetni annak jó hír, hogy az engedélyeztetés talán egy fokkal könnyebbé vált, és többé nem megoldhatatlan feladat.

Korábban a hatóságok rendkívül nehézzé tették a saját/ házi gyártású vályogtégla beépítését, ezáltal a vályogház építését. Létezik ugyanis már ÉMI minősített vályogtégla is. A gyártó oldalán található rövid ismertető a következőképpen szól:    

 

Forrás vályogtéglák – ÉMI minősített, kiváló minőségű vályogtégla

 

Vályogtégláinkat külső és belső teherhordó-, kitöltő-, térelválasztó falazatok építéséhez, vagy akár belsőépítészeti megoldásokhoz is ajánljuk. Földszintes épületek teherhordó falrétegeként égetett tégla megerősítéssel már 30 cm-es falvastagság is elegendő. Többszintes épületeknél a falak vastagításával, téglával vagy vasbeton szerkezettel történő kombinálással növelhetjük a szerkezet állékonyságát, de minden esetben külön statikai méretezés szükséges.

 

A hőszigetelési határértékek eléréséhez külső oldali, környezetbarát, lélegző hőszigetelő anyagokat javasolunk, mint nádlemez, szórt cellulóz (újrahasznosított papír), lágyfarost lemez, kender, vagy szalma szigetelés. A megfelelő rétegkombinációkkal, előtétfallal könnyedén készíthetünk akár passzívház minőségű falszerkezetet is (U<0,15W/m2K). A vályogtégla környezetbarát, természetes építőanyag.

Kellemes, egészséges belső légállapotot teremt. Gyártásához nagyságrendileg kevesebb energiát kell felhasználni és előállítása során elhanyagolható széndioxid keletkezik a hagyományos építőanyagokkal összehasonlítva. Akusztikailag kiváló, testsűrűsége eléri az 1600-1700 kg/m3-t. A megfelelő környezeti adottságok figyelembevételével, alapos tervezés, gondos kivitelezés és rendeltetésszerű használat mellett, élettartama a tömör tégláéval vetekszik.

 

A szerkezeti építőanyagok közt szinte egyedülállóan újrafelhasználható, az épület elbontása után egyáltalán nem terheli a környezetet. Felhasználóbarát jellege megmutatkozik abban is, hogy emberi bőrrel érintkezve nem okoz sérülést és allergiás tüneteket, az iszappakolások gyógyító hatása évezredek óta ismert.

A falszerkezetek jó hőszigetelésük mellett kiváló hőtárolási és hőfokcsillapítási, valamint légzárási jellemzővel rendelkeznek. Páraszabályzó tulajdonsága a belső légtér relatív páratartalmát egészségügyi szempontból optimális szinten tartja más építőanyagokkal szemben. Közismert megállapítás, hogy a "vályogházak nyáron hűvösek, télen melegek".

További nem elhanyagolható tulajdonságaik, hogy megkötik a belső légtér egészségre ártalmas összetevőit, kellemetlen szagokat, nincs semmilyen káros kipárolgásuk, illetve mérséklik az elektroszmog, másodlagos kozmikus és a mesterséges rövidhullámú sugárzások erőtereinek hatását és nem utolsó sorban jóval kisebb a természetes radioaktivitásuk, mint más építőanyagoknak.

Fontos megjegyezzük, hogy egy vályogháznál különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő anyagválasztásra, mert különben nem hagyjuk érvényesülni, elfolytjuk a pozitív tulajdonságokat, extrém esetekben pedig helyrehozhatatlan károkat okozhatunk.   

Kiemelten fontos a megfelelő hő- és hangszigetelés kiválasztása, itt ragaszkodjunk a természetes alapú hőszigetelésekhez. Talán a köztudatban legismertebb hőszigetelő anyag a vályogházakhoz a nád (elérhető 5 illetve 10cm-es vastagságban). A nádpalló mellett ma már számos kiváló természetes hőszigetelő anyag érhető el (kender, parafa, farost, kókusz, gyapjú, cellulóz), ezekről a későbbiekben egy külön hozzászólásban fogunk bővebben szót ejteni.

Szintén kiemelten fontos terület a vályogháznál a falfelület. Kívül-belül törekednünk kell a természetes anyagok használatára. Általánosságban elmondható, hogy nem szabad falainkat olyan anyagokkal ellátni, melyek záró réteget (filmréteg) képeznek a felületen. Ezzel egyrészt megakadályozzuk a keletkező pára / nedvesség szabad áramlását, és az a falakban megrekedve károsíthatja a falszerkezetet. Legtökéletesebb megoldás a vályogvakolat jelenti, melyet elkészíthetünk saját magunk is – ez azonban sokak számára nem megvalósítható, mivel alig találni ma hozzáértő „szakembert” aki elkészíti és szépen felhordja-, de létezik készen kapható zsákos vályogvakolat, melynek kivitelezése jóval egyszerűbb és minősége mindig állandó. Használhatunk továbbá mészvakolatot is, de itt ügyelni kell arra, hogy a házilagos elkészítésnél minimális – de legjobb ha nem is kerül hozzá – cement kerüljön hozzá, ez ugyanis gyengíti a vályog páraszabályozó képességét, és részben záró réteget képezhet.  A vályogházak vakolásáról, végső felületképzésről szintén egy későbbi bejegyzésben fogunk bővebben szót ejteni.

A felületkezelő anyagok – bútoroknál, padlóknál – szintén részesítsük előnyben a természetes felületképző anyagokat, melyek nem tartalmaznak semmilyen káros anyagokat  és nem sugároznak „VOC”-ket –„VOC” a lakótereinkben előforduló illékony szerves vegyületek, melyek nagy koncentrációban egészségkárosító hatásúak lehetnek, pl. Formaldehid, Xylol, stb – a lakótér felé.

 

Fontos a teljes, egységes rendszerben való gondolkozás, mivel így érvényesülnek legjobban a pozitív tulajdonságok és így hozható ki legtöbb otthonainkból!

Hamarosan be fogunk tudni számolni Major Attila építészmérnök, saját tervezésű Ökologikus vályog passzívházáról, melynek kivitelezési munkái jelenleg is folynak, melyekről szeretnék a jövőben még több információt és fotót közzétenni.       

Addig is aki teheti, látogasson el Budapesten a Fundamenta Lakásvásárra 2011.09.23-09.25 között a Syma csarnokba. A Zöld Szigeten környezetbarát építőanyagokat, építési technikákat mutatnak be, és az F7-es standon találkozhattok velünk is.