Svájcban büntető adókat szabnak ki az egészségkárosító anyagokra

Legutóbbi bejegyzésemet egy kicsit tovább boncolgatva, egy konkrét példával szeretnék rámutatni, hogy sajnos mennyire életszerű a dolog, és mennyi olyan építőanyag van ma forgalomban, amelyek belső lakótereinkbe káros anyagokat, úgynevezett "VOC"-ket sugároznak. 

Svájcban már több mint tíz éve kormányzati előírásokkal, bűntető adókkal próbálják megvédeni a lakosságot a lakóterekbe beszivárgó oldószerek káros hatásától. Viszont egyre több cégtől hallani, hogy mennyire környezetbarát. Hogyan tudjuk eldöntetni, hogy valóban így van-e?

 Az ember legbecsesebb kincsének – az egészségének – eredetét otthonaink négy fala között találjuk meg. Mai nyugtalan és rohanó világunkban szükségünk van egy helyre, ahol szervezetünk harmonikus környezetben gyorsan és megfelelően regenerálódni tud. A megfelelő építőanyagok kiválasztásával, otthonunk az egészség és a jó közérzet oázisává válik.  

A svájci példa pont az érme másik oldalát mutatja meg, mégpedig azt, hogy a vásárlók mennyire nehéz helyzetben vannak, amikor építőanyagot választanak. A büntetőadókból származó bevétele 2007-ben Svájcnak 127 millió CHF volt, mely jól érzékelteti azt, hogy mennyi egészségkárosító anyagot viszünk be otthonainkba, anélkül, hogy tudnánk róla.

Lehetőség szerint kerüljük az olyan termékeket, melyek oldószereket, vegyi anyagokat tartalmaznak (benzol, formaldehid, aldehid, észter). A természetes építőanyagok (fa, parafa, farost, vályog, vályogvakolat,agyag,  kender, nád, stb…) egészségünkre és környezetünkre ártalmatlanok, és mára már szinte minden területre lehet találni megfelelő terméket közöttük. 

Azt, hogy mennyire egészséges és környezetbarát egy építőanyag, igen nehéz egy laikus vásárló számára eldönteni. Mindenképpen érdemes megnézni az adott termék gyári adatlapját, összetételét és biztonságtechnikai adatlapját, és csak olyan terméket vásároljunk, amely bevizsgált és megfelel az érvényes szabványoknak. Kiváló példa erre, hogy már létezik Magyarországon gyártott, ÉME minősítéssel rendelkező vályogtégla is (Tapolcafői Forrás Tégla), mely akár komplett rendszerben kínál különböző falszerkezetek, beleértve az ökologikus-passzívház szerkezetet is!! Szerencsére számos olyan építész és építész iroda van már, melyek szakszerű felvilágosítást tudnak adni, abban hogy hogyan alakítsuk ki otthonunkat Öko-logikusan!